Kako urediti prostoriju od 10 m2 da izgleda ljepše i veće? Da li je to uopće moguće?!

Leo Hodzic
4 min readApr 22, 2022

--

leo_hodzicupdated on April 22, 2022

Zdravo, znam da vrlo često se postavlja pitanje upravo o ovome koje sam postavio za naslov ovog članka. Znam isto tako da većina vas više će otići na youtube tražeći neke praktične savjete, ali naći ćete vi to što tražite ali nije možda praktično za vašu kvadraturu. Zapravo, o tome danas želim sa Tobom da pričam.

No, u svakom slučaju, ako si prvi put na mom blogu, obavezno se pretplati i dobijat ćeš kvalitetne savjete o uređenju vašeg doma, prostora i slično, Naravno, ako želiš malo više da naučite o svim ovim stilovima, imaš kurs pa se možeš prijaviti. Također, zaprati me na instagramu @mr.leohodzic

Šta je zapravo najveći problem, kod nas kada želimo urediti dom?

Najveći problem je ustvari, najjednostavnija stvar u svemu ovome. Pazi, ja znam i kao interijer dizajner da svima kada vam dođe na konsultacije dizajner, moler itd problem je CIJENA! Znajte da nekad se i za manje budžeta može postići da prostorija izgleda bolje ljepše. Često, dobijam pitanja vidi Leo nama ne treba projekat da nam uradiš (ovdje mislim idejno riješenje) ali nam treba pomoć kako da dekoracijom taj svoj prostor koji je malecki dovedem u red.

Evo jednog primjera iz komunikacije koju sam dobio prije nekih ne znam 5 mjeseci (ima i manje, al da ne dužim), gdje mi se javila na Instagramu jedna super draga žena da pita za savjet. Kaže, imam prostor imam sve, ali nekako moj boravak izgleda PRAZNO! Iako, se tu nalaze stvari (namještaj) koji je pozamašne cijene. Ali, nije znala primjeniti moje pravilo 60–30–10 to je taj omjer. Tri boje, tri stila, tri vrste!

Svi znaju da ovaj savjet postoji, da to prakticiraju najpoznatiji dizajneri u svijetu, ali džaba brate i pare, i najskuplji brendovi i parketi da sa njih koliko se sijaju možeš da se slikaš ako ne znaš koristiti. Ali, tu sam ja. Ja sam taj odabrani! Haha, kako ovo zvuči kao iz onih galaktičkih filmova, by the way zvjezdanih staza.

To je taj video, iz priče.

Bukvalno sam, za samo par detalja izmjene dobio top prostor za cijelu porodicu. Ako si prvi put na mom blogu, i sad se čudiš i razmišljaš ma šta ovaj piše, kao da nešto zna. Vidite, nije važno da li on nešto zna, važno je da znaš primjeniti osnovno pravilo. Ukratko: sve je krenulo da su moji roditelji, tačnije mama bila u ovom poslu (mislim nije to posao) nego je više ljubav prema uređenju, i uljepšavanju. I tako, uz nju mic po mic naučio sam da uklapam boje i namještaj. Postao sam enterijer/interijer dekorater. Počeo sam da dekorišem prostore, domove, kancelarije i bukvalno od postojećeg namještaja u prostoru da stvorim FANTAZIJU,BRATEEE!

I onda došao sam na ideju, a zašto ne bih ja kreirao riješenja za svoje postojeće klijente, i neke nove! Ostalo je historija već znate!

Vratimo se temi, ja sve kao oni krenu pričaju, pričaju i onda prebace ploču hahahaha 🙂 Okej, malo jesam, al u granicama.

2. Boje, boje, boje!

Zašto? Pa boje su smisao života, okej ja kod svojih klijenata koji su strogi minimalističari uvijek ubacim neku boju totalno u kontrast, dodam boje i opaa evo ga. Nikad, nisam se držao nekih granica, jer držim se u dizajnu kada dizajniram one poznate uzrečice: “Samo je nebo granica”. I tačno tako, u svaki prostor u koji uđem, vidim, dobijem slikom i videom ja tačno znam kako će on izgledati. I to, zapravo moji klijenti vole!

3. U prostorijama kao što je ovaj u naslovu do 10 m2, važno je osvjetljenje, to ćete postići uz ogledalo koje ćete postaviti suprotno ulazu u prostor. Isto tako, ako ni to ne pomogne (barem tako misliš) onda kupi jastuke. Sigurno se pitaš sad kakve veze ima jastuk za osvjetljenje. E, pa vidi to je jedan staro-kinseski recept. Jastuci daju udobnost, i kad su još u bojama prostorija se “OTVORI”. Obavezno, kupi vaznu i kupi jednom sedmično buket cvijeća ( pazi, nemora to biti neki buket od 50KM ili 20 KM) neka to bude i ono do 10 KM stavi, i obavezno namiriši prostor. Otvori prozore, izrači. To je barem i ispod svakog budžeta. To sam siguran da možeš uraditi. Vidjet ćeš promjenu.

Klikni ovdje za vise.

--

--

Leo Hodzic

My name is Leo, and I am interior blogger. I am here to share my easiest tips and tricks for your home.Find my web site on net and visit inwithleo.com